Tihanyi Bencés Apátság restaurálása, műemléki felújítása és átalakítása

Az apátságot I.András király alapította 1055-ben. Ebből a korszakból csak a szentély alatti altemplom maradt meg. A török időben végvárként működött. A jelenkori ikonikus duplatornyos kialakítása Lécs Ágoston apát nevéhez fűződik, templomát 1778-ban szentelték fel. A II. világháború után feloszlatták a bencés rendet, múzeummá alakították a rendházat, amit 1994-ben kapott vissza a bencés rend. Azóta folyamatosan működő és fejlődő szerzetesi közösségnek ad otthont.

Feladatunk az Tihanyi Bencés Apátság teljes felújítása, egy szerzetesi életre alkalmas monostor kialakítása a mai kor igényeinek megfelelően, de a műemléki értékek maximális figyelembevételével.

A tervezést alapos kutatások előzték meg, amelyek a történeti kutatáson, értékleltáron felül a szerkezetekre, díszítő festésre, nyílászárókra, beépített bútorokra is kiterjedtek. A kutatások során gyönyörű díszítő festésekre bukkantunk, amelyek felújításra is kerülnek. Az eredeti barokk ablakokat és a korabeli széles fapadló könyvtári burkolatot farestaurátok műhelyben állítják helyre. A királyi lakosztályban – itt tartózkodott IV. Károly és Zita királynő 1921. októberében, mielőtt elhagyták az országot – a megtalált díszítőfestés helyreállításával és korhű bútorral terveztük az enteriőrt.

A tervezési koncepció a szerzetesrenddel történt szoros együttműködés keretében készült. A rendház szobáinak, közösségi tereinek belsőépítészeti kialakítása látványtervek és a koncepció jóváhagyása után részletes belsőépítészeti tervek alapján készül. A rend bővülését biztosítja a tetőtérben az újabb szerzetesi szobák kialakítása. Az utolsó nagy felújítás óta elavult belsőépítészeti anyagok, gépészeti berendezések, szaniterek is cserére kerülnek. A fenntarthatóságra is ügyelve, az épületet energetikailag korszerűsítjük, a szobák fűtése és hűtése hőszivattyús rendszerű fan-coil berendezésekkel történik, aminek kültéri egységeit növényzettel befuttatott pergola mögé rejtettük. Az első osztályú műemléken tervezett minden beavatkozást az Országos Tervtanács jóváhagyásával készítettük.

A műemléki tervezés és kutatás érdekes, összetett, folyamatosan változó feladat, amelyet a kivitelezés során talált részletek, díszítőfestések gyakran felülírnak, módosításokat igényelnek. Műemlék épület felújításának tervezésekor kijelenthető, hogy akkor fejeződik be, amikor elkészült a felújítás.

Projekt adatok

 • Név

  • Tihanyi Bencés Apátság restaurálása, műemléki felújítása és átalakítása
 • Projekt kezdete

  • 2020-
 • Helyszín

  • Tihany, Magyarország
 • Funkció

  • Műemlék
Vissza a tetejére