Székesfehérvár-Csalapuszta rekreációs és sportközpont

A tervezési terület, összesen mintegy 178 ha, Székesfehérvártól északkeletre, a Császár-víz völgyében terül el. Itt található a tervezés idején igen rossz állapotú Kégl-kastély gazdasági épületekkel, a hajdani tájképi jellegű kastélypark leromlott növényállományával, továbbá 25 hektárnyi nem kezelt erdőterület.

A csalai kastélyt Kégl György, nemesi címet is elnyert országgyűlési képviselő számára itáliai reneszánsz stílusjegyekkel Hauszmann Alajos tervezte. Az épület könnyed saroktoronnyal, oszlopsoros loggiával, kváderezett földszinttel és armírozottan kialakított nyers tégla burkolatú emelettel épült, a kor magas színvonalán, 1876-78 között. Az épület 1946-ig a Kégl család birtokában volt, ezután államosították, amivel megkezdődött annak leromlása és végül életveszélyessé nyilvánítása. Hasznosítására az idők folyamán több elképzelés is született.

Az 1990-es években a területet megvásárló új tulajdonos elképzeléseinek megfelelően a kastélyban reprezentatív étterem és kaszinó, a zöldterületeken sport- és játékterület, a gazdasági épületekben pedig szálláshelyek (szálloda és a volt Magtár épületében vadászszálló) lettek volna kialakítva. A felújítás része lett volna a kastélypark rekonstrukciója, továbbá új fürdőépület és -kert, illetve lovarda és istállók, valamint kültéri lovaspályák építése is.

A kastélyépület előtt nagyvonalú, ellipszis alakú fogadóterületet lett megtervezve, amely a vendég- és gazdasági forgalom lebonyolítását szolgálná, körülötte díszburkolatos úttal. Ez utóbbi egyben a két szállodaépület megközelítését is lehetővé tenné. A kastély nyugati homlokzata előtt architektonikus díszkert, vagyis franciakert létesülne.

A tervezési terület része az a mintegy 89 hektáros területrész, amelynek változatos adottságait (változatos terepplasztika, facsoportok, erdősáv, vízfolyások stb.) kihasználva 18-lyukú golfpálya, központi klubépület és kiszolgáló létesítmények telepítését javasoltuk. A klubház előterében dekoratív fogadókertet terveztünk. A pályaegyüttest architektonikus elemekkel gazdagítottuk, például a terület legmagasabb pontján egy kilátó, terv szinten.

Bízunk benne, hogy kivételes adottságai miatt hamarosan új életre kelhet a jobb sorsra érdemes birtok.

Projekt adatok

 • Név

  • Székesfehérvár-Csalapuszta rekreációs és sportközpont
 • Projekt kezdete

  • 1992
 • Projekt vége

  • 2000
 • Helyszín

  • Székesfehérvár-Csalapuszta, Magyarország
 • Funkció

  • Műemlék
Vissza a tetejére