Irodaház, Andrássy út 100.

Irodánk feladata a Budapest VI. kerületében, az Andrássy út 100. sz. alatti irodaépület átalakításának, tetőtér-beépítésének és udvari bővítésének megtervezése volt. Az épület része az Andrássy út egységes, historizáló stílusú épületegyüttesének, és műemléki környezet kategóriájú védettséget élvez. A tervezés során célunk volt a főhomlokzat egykori architektúrájának a visszaállítása is, ehhez a munkához igénybe vettük a Farbaky Péter által az épület történetéről készített kutatási dokumentációt is.

Az 1882-ben neoreneszánsz stílusban emelt épület tervezője Fekete Elek műépítész. Az utcafronton előkerttel rendelkező zárt sorban álló pince + földszint kétemeletes épület kéttraktusos, hosszfalas, középfolyosós alaprajzi elrendezésű főszárnyból és két végén a hátsó udvar felé kinyúló két kisméretű oldalszárnyból áll. A ház története során több átalakításon is átesett, több tulajdonosváltás után az 50-es években államosították, a 80-as évekre pedig életveszélyes állapotba került és egy ideig lakatlanul, kihasználatlanul állt. Korábbi felújítása 1986-ban történt, azóta irodaházként működött.

Az átalakítás során a pincébe tárgyalóhelyiség, öltözők, mellékhelyiségek, raktárhelyiségek, személyi öltözők, vécék és mosdók, valamint a gépészeti berendezések kerültek. A földszinten található a bejárati és a fogadó rész, irodahelyiségek a hozzájuk tartozó egészségügyi helyiségekkel, teakonyhákkal és egyéb helyiségekkel. A felső emeleteken irodahelyiségek létesültek hozzájuk tartozó egészségügyi helyiségekkel, teakonyhákkal és egyéb helyiségekkel (pl. tárgyalók, másolók, irattár stb.).

Az emeletráépítés és tetőtér-beépítés Andrássy út és udvar felőli részére irodák kerültek, a zártsorú beépítés tűzfalak felőli oldalain tárgyalók, teakonyha és vizes helyiségek létesültek. Az új tetőtéri szint a meglévő lépcsőházból, a menekülő lépcsőről és az újonnan építendő személyfelvonókkal közelíthetők meg. Az átépítés során a tetőtérben két szintet alakítottunk ki, a tetőtér jobb kihasználása érdekében a tető dőlésszöge az udvar felőli oldalon kisebb lett.

A tervezés során részletesen foglalkoztunk a mozgáskorlátozottak speciális igényeiből fakadó funkcionális, épületszerkezeti, berendezési megoldásokkal. (pl. közlekedési útvonalak lépcső és akadálymentessége, nyílásszélességek megválasztása, kapaszkodók kialakítása, világítás, színezés stb.) Ennek részeként minden emeleten kialakítottunk a mozgáskorlátozottak, illetve mozgássérültek részére is vécéket, amelyek a közlekedőkből nyílnak.

A projekt részeként az udvari oldalon fszt + 4 szint + tetőtér szintes új irodai épületszárny épült, monolit vasbeton vázas, kitöltő falazatos szerkezettel, félnyeregtetős, vasbeton "koporsófödémmel", csatlakoztatva a szomszédos épületekhez és a tetőtér-beépítéses épülethez.

Projekt adatok

 • Név

  • Irodaház, Andrássy út 100.
 • Projekt kezdete

  • 1997
 • Projekt vége

  • 1999
 • Helyszín

  • Budapest, Magyarország
 • Funkció

  • Műemlék
Vissza a tetejére