O2CSA – ECOfalu

A feladat egy 420 lakásos szociális bérlakás együttes beépítési és környezetalakítási javaslata, Ócsa-Alsópakony építészeti ötletpályázata. Az általunk O2CSA–ECOfalunak elnevezett fejlesztés megvalósíthatóságának érdekében a tervezés során a következő döntéseket hoztuk meg: Az 500 családod befogadó új települést, mint mikro társadalmi modellt kezeljük, mert hiszünk a közösség és a sorsközösség építő erejében, és olyan, a családot, mint a társadalom építőkövét alapul vevő településmodellt hozunk létre, ahol az építészet eszközeivel segítjük a helyi közösség különböző szinteken történő megteremtését.

A település társadalmi modelljében négy alulról szerveződő, a közösség megerősödését segítő szintet határozunk meg: a családot, a mikroegységet, a makroegységet, továbbá a települést.

  A tervezés alapvetései a következők voltak: A terület sávos funkcionális felosztást kapott a fenntarthatóság, a gazdaságosság, valamint az intimitás és izoláltság igényének figyelembevételével (pl.: a későbbi intézményi funkciók elhelyezése a véderdőben). Az egyes kiegészítő funkciókat a környező települések hiányfunkcióinak feltérképezésével, azokkal összhangban kell megállapítani úgy, hogy azok lehetőséget nyújtsanak a helyben történő munkahelyteremtésre. Elengedhetetlen egy oktatási struktúra létrehozása, amely a település jövőbeni lakóit a helyben végzett háztáji termelésre és mezőgazdasági tevékenységre oktatja. Alapelv volt továbbá a funkciómix (lakó, mezőgazdasági termelés, intézmény és szolgáltatás, ökológiai kutatás és fejlesztés, oktatás és szállás, rekreáció) vegyes felosztása 12 és 24 órás bontásban, elkerülendő egy "szellemtelepülés" kialakulását.

  Célunk volt, hogy az egyes funkciók telepítésénél, az épületek elhelyezésénél teljesüljenek a környezettudatosság (természetes szellőzés, tájolás, benapozás, áramlástechnika) szempontjai, valamint olyan, magas igényszintű, differenciált zöld felületek kialakítása, amelyek nem csak a komfortérzetet növelik, de hozzájárulnak a fejlesztés önellátásának megvalósításához.

  Projekt adatok

  • Név

   • O2CSA – ECOfalu
  • Projekt kezdete

   • 2011
  • Helyszín

   • Ócsa, Magyarország
  • Funkció

   • Pályázat
  Vissza a tetejére