Nagykanizsa Strandfürdő és Uszoda

A fejlesztés az Adria Kapuja program keretében valósul meg, célja pedig egy fedett, 50 méteres versenymedencét magába foglaló uszodafejlesztés megvalósítása, illetve egy olyan létesítmény létrehozása, amely segíti az egészséges életmódra nevelést és biztosítja az annak gyakorlásához szükséges tárgyi feltételeket, továbbá lehetővé teszi a vízi sportok gyakorlását, országos és nemzetközi versenyek lebonyolítását is.

A városközponthoz közeli fejlesztési területen a jelenleg is működő Kanizsa Uszoda és Strandfürdő és a Sétakert található.

Az építészeti koncepció része, hogy az új versenyuszoda a meglévő uszodához kapcsolódva a Vécsey utcával párhuzamosan a telek középső területre kerüljön, ezzel megtartva a déli fekvésű strandterületet és a meglévő medencéket. Fontos szempont volt, hogy az építészeti koncepció vegye figyelembe a sétakert történeti egységének megtartását.

Az új versenyuszodában egy úszó és vízilabda mérkőzések megrendezésére alkalmas versenymedence létesül, mellette pedig egy bemelegítő és tanmedence funkciót ellátó medence. Utóbbi célja, hogy a versenysporttól elkülönített helyen biztosítson medencehasználatot az iskolai és felnőtt úszásoktatáshoz, a családi úszásokhoz, a sportrendezvények esetén a versenyre történő bemelegítéshez, és minden egyéb egyedi esetben. Ennek medencefenék szintje legyen állítható a különféle funkciókhoz. Az emeleten 700 fő befogadására alkalmas lelátó létesül, amely „L” alakban helyezkedik el a versenymedence körül, ezzel biztosítva a megfelelő vizuális élményt. Az új létesítményben a sportolók és a nagyközönség számára rekreációs és terápiás központ, valamint kajak-kenu edzőmedence és úszáselemző létesül, így az uszoda az egyedülálló víztisztítási technológia és prémium vízminőség mellett szolgáltatásaiban is kiemelkedő lesz a térség hasonló létesítményeihez képest.

A tervezés során fontos szempont volt a kertvárosi léptékben nagyméretű épület elrejtése a ligetes környezetbe, a jelentős méretű épülettömeg „elbújtatása”, valamint a telken meglévő értékes növényállomány megőrzése a lehetőségekhez képest.

Az épület hőenergia- és vízellátásának minél magasabb hányadát megújuló energiaforrások (helyszínen meglévő termál kút) felhasználásával kell biztosítani. Ennek jegyében egy termálkútról üzemeltethető, mintegy 95%-ban megújuló energiaforrásból származó komplex víztechnológiai és energetikai rendszert terveztünk. Cél, hogy a tervezés törekedjen a környezetbarát telepítés, környezetbarát épület, energiatakarékosság, hatékony vízgazdálkodás és a megfelelő belső komfort optimális megvalósítására.

Projekt adatok

 • Név

  • Nagykanizsa Strandfürdő és Uszoda
 • Projekt kezdete

  • 2018-
 • Helyszín

  • Nagykanizsa, Magyarország
 • Bruttó terület

  • 14 670 m2
 • Funkció

  • Középület
Vissza a tetejére