Mammut II. bevásárlóközpont

Forgalom szempontjából Budapest egyik legkitűnőbb adottságú helyén épült a Mammut I. bevásárlóközpont 1998-ban, a Nagykörút budai végénél, a 2-es metró és a 4/6-os villamos végállomásának közvetlen közelében. Tovább növeli a terület vonzerejét, hogy az épület mögött található a közkedvelt Fény utcai piac. A nagy forgalmú 1-es számú épület bővítésére 2001-ben került sor.

Az építési telek a Margit körút felől egy kb. 207 négyzetméternyi területet, illetve a Sétányt és az Emlékhely 13 x 13 m-es környezetét a Lövőház utca sarkán szabályozza ki, és ezen új telekhatárokhoz rendeli az építés vonalát. A Margit körút beépítésének sorába ívesen lép be az épület tömege. Az építészeti koncepció meghatározó sarokköve, hogy a bevásárlóközpontot egyfajta átjárható szövetként képzeli el. Az utca felől árkádok létesültek, a Lövőház utca és a tervezett új Sétány között pedig átjárási lehetőség biztosított.

A tervezett épület döntően befelé forduló, belső világa változatos és tágasságra törekvő, lényegében egy folyamatosan változó, kedvező klimatikus viszonyokat teremtő belső utca és tér. Földszintje harmonizál a külsővel, átjárható, és az emeleti szinteken a Mammut I-hez kapcsolódik.

Külső megjelenése tagolt, hangsúlyos bejáratokkal, a főbejárat átlátszó és belső zöld világot sejtet.

A homlokzati felületeken a kő és az üveg dominál, azok megjelenése azonban inkább matt, mint fényezett. Anyaga és színe elődjééhez hasonlít, de annál melegebb és lágyabb. Az épület közvetlen környezete zöld, de a tetején és belsejében is visszatér az élő növényzet.

A bevásárlóközpont a térszín alatt létesült két szint parkolóból, a tehergépkocsi-rakodó és kereskedelmi zónát magába foglaló földszintből, illetve négy emeleti szintből áll. Az átrium főbejárata a Margit körút felől nyílik, és L alakban kibővül a földszinten és az I. emeleten a Lövőház utca felé. Az épületben a függőleges közlekedés három közlekedőmagra szervezett, a belső átriumban a szintek közti közlekedést a mozgólépcsők szolgálják, a belső tér különböző helyein párosan elhelyezve.

Az első emelet kereskedelmi funkciójú, az L alakú átrium köré szervezetten. A második emelet a szórakoztatásé, itt található a vendéglátás és sportfunkciók egy része. A nagy egységek a közönség igényeit és szociális szükségleteit egységeiken belül oldják meg. A harmadik emelet is túlnyomóan a szórakoztatást szolgálja, itt van az öttermes multiplex mozi, amelynek kialakítása a korábbiaktól eltérő rendszerű. A szint délkeleti területén nagy légterű gyermek játszóegység és önálló galériás nagylégterű üzletegység készült.

A negyedik emelet nem teljes közhasználatú szint. A mozitermek légtere, vetítőgépészete, diszpécserközpont, gépészeti terek, fitnesz egység és irodaterek kerültek ide. E fölött már csak az üvegtető és a tetőfelépítmények helyezkednek el.

Az épület döntően monolit vasbeton szerkezetű, az üvegtető tartószerkezete acéltartó, a függönyfalak acélszerkezetek. A főbejárat a Margit körúton kap döntő hangsúlyt, és a belső átriumos tér, mint egy belső udvar, a kívülről beláthatóság illúzióját kelti.

Az Emlékhely környezetét egy eltérő színű kőtömb és a szellőző fémsávjai visszafogottan, vertikálisan hangsúlyozzák. Ennek környezete egyébként zárt, reklám- és feliratmentes, biztosítja az rendezési terv által megkívánt elkülönültséget, a zöld környezeti zónát és méltó megemlékezést. A Margit körúti homlokzaton az Emlékhely tere merőleges sarokkal indul.


Projekt adatok

 • Név

  • Mammut II. bevásárlóközpont
 • Projekt kezdete

  • 1998
 • Projekt vége

  • 2001
 • Helyszín

  • Budapest, Magyarország
 • Bruttó terület

  • 53 000 m2
 • Funkció

  • Kereskedelmi

Díjak

  • FIABCI Prix d'Excellence 2003 - Kereskedelmi Létesítmény Kategória
Vissza a tetejére