Liget City

Megvételt nyert urbanisztikai koncepcióterv a Liget City nemzetközi meghívásos pályázathoz.

Az egykor itt működő kocsi és villamos remíz miatt a fejlesztési terület mérete négyszer akkora, mint a tipikus környező lakótömbök. Ennek eredményeként a tömb nagy belső területe a közutak által nem volt megközelíthető, ami a tömb ipari hasznosításához vezetett. Ezzel szemben az utcafrontokon a korszakra és a környékre jellemző lakóépületeket építettek. A belváros iparosodásának megszünésével az itt lévő épületek elvesztették eredeti funkciójukat, miközben a tömb hagyományos eszközökel történő revitalizációját megnehezítették a leírt körülmények.

Úgy döntöttünk, hogy a projekt területét kettéválasztjuk, mivel a volt villamos remíz területe jellegzetesen más városi kontextust jelent, mint a telek közepén található nagy üres zárt terület.

A zárt teret egy sakktábla-szerű minta szerint osztottuk fel, amely az épülettömegek és az udvarok összefonódó textúráját eredményezi. A minta méretei a magtár épület tömegéből és a térhatárok fő geometriai jellemzőiből származnak. A minta feloldódik a lakóépületek homlokzatának irányába, létrehozva egy félig nyilvános kertet, amely az új bérházak bejárati tengelyeként szolgál.

Lakóépületek:

A pályázat központi eleme a lakóépületek, a fejlesztési terület közepén. A tetők tájolása kettős tendenciát követ: délkeleti lejtés, hogy optimalizáljuk a napelemek felhasználását, és északnyugati lejtők, hogy minimalizáljuk a szomszédos blokkra vetett árnyékot. A két irány keveréke feloldja az épülettömegek merev mintázatát, miközben kapcsolódik a kerület változatos tetőinek látképéhez. Az épülettömegek további alakítása az egyes homlokzatok ferde megdöntése a tömbökön, melyek szintén javítják a kertek benapozottságát, és az udvar tereket felfelé nyitottabbá teszik.

Irodaház:

Az eredeti épületek eredeti megjelenésük szerint lesznek felújítva, különös figyelmet fordítva a szupermarket főbejáratára, amelyet eredeti formájához képest módosítottak. A villamos remíz új iroda bővítése egy hosszúkás doboz, amelynek egyik vége konzolos, a Damjanich utcai nyilvános köztér felett, a másik végén egy süllyesztett tömb támasztja alá. Az egyetlen tömegalakítás egy fűrészfogszerű mozgás a hosszanti homlokzata mentén, amely a szemközti épület Shed-tetőjét tükrözi.

Kollégium:

A kollégium egyszerű doboz épület, amelynek központi udvara természetes megvilágítást nyújt a belső funkciók számára. A főhomlokzat a fűrészfog átfogó motívumát tükrözi, méretarányosan felületi textúrává redukálva.

Szálloda:

Két épület jelenleg szállodaként funkcionál. Az egyik telken található műemléképület felújításra és eredeti külső helyreállítására került sor, míg a másik telken lévő épületet az udvar felé bővítették két párhuzamos szárnnyal, építménymagasságukkal megtartva az eredeti épület gerincét.

Tájépítészet:

A Damjanich és a Dembinszky utcákat összekötő gyalogos átjáró közterületként működik. Hangsúlyozva a hosszúkás tér jellegét, létrehoztunk egy lineáris tájtervezési alaprajzot, amely a burkolat mintázatát, a zöld felületeket, a közterületeket és a víz felületeket is egyetlen egységként kezeli. A szőnyegszerű minta finoman összefésüli a szétszórt területet, miközben állandóan változó alakjai révén izgalmas, változatos tereket hoz létre.

Fenntarthatóság:

A környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósági elveknek megfelelően olyan építészeti megoldásokat kerestünk, amelyek a legnagyobb hozzáadott értéket hozzák ezekhez az ingatlanokhoz egészséges és kényelmes magán- és nyilvános terek létrehozásával, miközben energia- és erőforrás-hatékonyak, felhasználják a meglévő épületeket és anyagokat, ahol csak lehetséges. A pályázati tervünk arra törekszik, hogy a helyszín kiváló tömegközlekedési kapcsolataira építsen, maximalizálja az egyre nagyobbra értékelt zöldfelületeket, és finomítsa az építészeti értékeket hatékonyabb részletekkel, valamint az anyagok újrafelhasználási és újrahasznosítási lehetőségeivel a helyszínen.

Projekt adatok

 • Név

  • Liget City
 • Projekt kezdete

  • 2020
 • Projekt vége

  • 2020
 • Helyszín

  • Budapest, Magyarország
 • Funkció

  • Pályázat
Vissza a tetejére