Budapest V. kerület, Nádor utca 21 szám alatti műemlék épület felújítása, átalakítása

1-es kategóriájú műemlék épület, a világörökség védőövezetén belül fekszik. 1910-15-ben épült Neuschloss Emil részére, az Ugriai-Nasici Fabank Rt. bér- és irodaházaként a Révész-Kollár építészpáros tervei alapján, a szecesszió barokkos stílusában. Több felújításon is átesett (1952-ben tetőtérbeépítés, 1998-ban új földszinti portálszerkezetek, gépészeti és elektromos felújítás, stb.), de ezek során nem változott meg az épület jellege.

A tervezési munkát 2022. februárjában meghívásos tervpályázat keretében nyertük el. A felújítás során a fejlesztés célja az épület műszaki állapotának és színvonalának emelése, műemléki restaurálása, az irodaház használhatóságának maximalizálása. Ennek megfelelően az épület belsőépítészetét megújítjuk: egy agilis, fiatalos, kötetlen munkakörnyezetet hozunk létre az épület adottságainak és karakteres műemléki elemeinek (fa falburkolatok, bútorok, díszítések és kandallók) megtartása mellett.

A beavatkozás helyei szerint 3 súlyponti területet különítünk el, melyek összhangjának megteremtésére fókuszálunk a tervezés közben:

 • Belső udvar üvegtetővel való lefedése és a belső homlokzatok újra értelmezése, ezzel új központi rendezvények megtartására is alkalmas tér létrehozása. Az udvarban lévő függőfolyosók és a földszinti toldalékrész elbontásra kerül és az emeleteken a belső udvar felé kialakított nagyméretű üvegdobozokat, kortárs elemeket alakítottunk ki, melyek fokozzák az irodaterek bevilágítását. Az új dobozok elrendezése finoman utal a karakteres lépcsőház ablakainak elhelyezkedésére, azokat szerettük volna megidézni. Az új, nagy üvegfelülettel rendelkező kortárs dobozok jó ellenpontjai lehetnek a történeti megjelenésű nyílászáróknak és a belső udvar szolid díszítéseinek (vakolati bordák és párkányok).
 • A tető felső síkon való elhelyezése során, a szerkezet kialakításakor a gazdaságossági és üzemeltetési szempontokat helyeztük előtérbe. A tető osztásánál az optimális üvegméreteket terveztünk, a tető dőlésszöge esetén a minimális esésvonalat alkalmaztunk. Az osztás kialakításakor törekedtünk az épületben több helyen megjelenő „N”, a régi fabank motívum megjelenítésére, mely az új mérnöki tetőszerkezet bordái között rajzolódnak ki. Az üvegtetőt nyíló szárnyakkal láttuk el, mely a nyári felmelegedés ellen véd, természetes módon teszi kiszellőztethetővé a belső udvart.
 • A belső udvarban fényinstallációt helyeztünk el. Az installáció a belső udvar raszteréhez alkalmazkodik és az udvar csőszerű hatását is kívánja ellensúlyozni, vízszintes irányaival tágítja a teret.
 • Földszint átalakítása, mely során az ikonikus fedett belső udvar kihasználása és helyzetbe hozása, a nagyvonalú vendég fogadóterek kialakítása és a dolgozók praktikus igényeinek szempontjait vettük figyelembe. A központi udvarhoz közösségi használatú agilis teret, bankfiók várót és központi teakonyhát-kávézósarkot kapcsoltunk, illetve a műemléki előteret kibővítettük. A belső udvart az arra csatlakozó 3 térrész segítségével a földszint központi elemévé tettük, azt flexibilisen használhatóan javasoljuk megépíteni. A csatlakozó helyiségek a mindennapos használat esetén külön-külön használhatóak, de rendezvény esetén egybe is nyitható. Ebben az esetben szinte a teljes földszinti térsor egy áramló, nagyvonalú, reprezentatív térré válik.
 • Az épület általános szintjeinek, irodatereinek funkcionális megújítása, fiatalos, kötetlen munkavégzés lehetőségének megteremtése. Az irodaterületen szakítani kívántunk a jelenlegi szűkös folyosós, régies, cellás rendszeren és nagyobb légterű, átjárható, a kötetlen munkavégzést, a kooperációt és a humán interakciót lehetővé tevő terek kialakítására törekedtünk. Az irodaterekben az utcák felé a műemléki értékek megtartása mellett nagyrészt üvegfalakkal rendelkező cellás irodákat terveztünk, míg a belső udvar felé helyeztük el a tárgyalókat, a teakonyhát és a pihenő tereket. Az épületben új vizesblokkokat alakítunk ki.

A belsőépítészeti kialakításnál fontosnak tartottuk az egyensúlyt egy friss, fiatalos, dinamikus, agilis hangulat, és az épület szellemiségéhez, történetiségéhez harmonikusan illeszkedő design és anyaghasználat között. Ezt több tervezői eszköz tudatos használatával értük el, az építészettel szoros kölcsönhatásban. Törekedtünk a természetes, időtállóan esztétikus anyagok és értéktartó design alkalmazására. A színek használatánál, szándékosan nem egy „brand” színt alkalmaztunk, hanem egy önmagában harmonizáló színcsoportot használtunk következetesen a kreatív, inspiráló környezet megteremtésére. Az enteriőrt sok zöldfelülettel láttuk el, különböző formákban. Világos, nagyvonalú, tágas, áramló terek létrehozásában gondolkoztunk, ezért csak fő funkciócsoportonként alkalmaztunk burkolati anyagváltásokat. Több helyen a fa geometria alapelemeket tovább vittük kortárs eszközökkel. A régi, tölgyszínű faburkolathoz képest világos natúr fa színt alkalmaztunk a fő célt szem előtt tartva, hogy nagyvonalú tereket generáljunk. A fémes hatású hálószerű elemek nyomtatása üvegfelületeken szinteken visszatérő elemeként alkalmaztunk, amik finoman növelik a terek eleganciáját, presztízsét és egységességét, emellett utalnak a munkahely pénzügyi és banki tematikájára. Több helyen „N” betű (Nádor utca 21., Nasici Fabank, Neuschloss építtető) motívumot használtunk.

Az épület műszakilag szinte teljesen megújul: A pincében az egyszerűbb közlekedési rendszer érdekében átalakítjuk, illetve szigeteljük, új öltözőket és raktárakat hozunk létre. Az új „energetikai” központot és gépészeti központot hozunk létre, új szellőzőgépekkel, beltéri légkezelőkkel. A meglévő lifteket szintén felújítjuk, illetve egy új akadálymentes liftet és menekülő lépcsőházat terveztünk az épületbe. A 7. emeleten a tetőt megújítjuk, hőszivattyúkat, ill. a szerver szobák hűtésének kültéri gépeit helyeztük itt el.

Generál tervező:

Paulinyi and Partners Zrt.

Felelső tervezők: Dr. Paulinyi Gergely, DLA, Dr. Burián Gergő, DLA, Márton Eszter

Építész munkatársak: Baranya Tamás, Bötkös-Fülöp Orsolya, Csutorka Júlia, Módi Mariann, Sebők Péter, Somodi-Ridzi Júlia, Szőke Ferenc, Tihanyi Kristóf, Zsigmond Péter

BIM koordinátorok: Rónai Titusz, Molnár Katalin, Torda Viktória

Belsőépítész munkatársak: Vass Orsolya (belsőépítész projektigazgató), Kutasi Dániel (design koordinátor), B. Terbe Erzsébet, Debreczeni András, Földvárszki Tamara, Krocskó Krisztina, Szecsey Mária

Tartószerkezeti tervező: Eisler Gábor

Adminisztrátor: Soltész Mónika

Projekt adatok

 • Név

  • Budapest V. kerület, Nádor utca 21 szám alatti műemlék épület felújítása, átalakítása
 • Projekt kezdete

  • 2023-
 • Helyszín

  • Budapest, Magyarország
 • Funkció

  • Belsőépítészet
Vissza a tetejére