A nyár beköszöntével a bőrünkön érezhetjük a forróságot, főleg a városok belső területein. Az EU klímafigyelő szolgálata, a Copernicus Climate Change Service adatai szerint a 2023-as volt a legmelegebb év a mérések kezdete óta. A klímaváltozás hatására egyre forróbb nyarak és intenzívebb hőhullámok önmagukban komoly problémát jelentenek mindenkinek, a sűrűn lakott városokat azonban még nagyobb kihívás elé állítja a hőszigethatás, amely Budapesten például akár 6°C fokkal magasabb értékeket is jelenthet.

A hőszigethatás csökkentése érdekében irodánk az űrtechnológiát hívja segítségül a probléma feltérképezésére és a megoldási lehetőségek kidolgozására. Az Európai Űrügynökséggel (ESA) kötött együttműködés keretében hozzáférést kaphatunk a műholdakból származó földmegfigyelési adatokhoz, melyeket a munkánk során hasznosítunk. A probléma megoldására fejlesztjük a HeatScape Resolve szolgáltatásunkat, amellyel a szimulációink képesek lesznek figyelembe venni a hőszigeteket befolyásoló tényezőket, mint az albedo érték, az épületek és burkolatok hőtároló tömege, a városi zöld- és vízfelületek mennyisége vagy a széldinamikai modellek, így megoldási javaslatokat tudunk tenni már a projektek előkészítése, az urbanisztikai tervezés során.

A HeatScape Resolve jól kiegészíti a szolgáltatásportfóliónkat, amelynek jelenleg is része a szimulációkat alkalmazó, adatalapú tanácsadás, többek között az épületek energetikai fejlesztése terén, akár városnegyedek szintjén is.

Irodánk munkájáról az Építészfórum is beszámolt: https://epiteszforum.hu/muholdas-adatok-segitsegevel-kutathatjak-varosi-hoszigethatas-csokkentesenek-lehetosegeit