A Millásreggeli műsorának adott interjút Németh Roland, irodánk Automatizációs fejlesztési vezetője, aki az Európai Űrügynökséggel együtt indított kutatási projektünkről és a városi hőszigethatás mérséklésének lehetőségeiről is beszélt.

A hőszigethatás csökkentése olyan, hosszú távú folyamat, amelyet tudatos várostervezéssel és a megfelelő építőipari megoldásokkal segíthetünk. A műholdadatok és a meglévő szimulációs eljárások kombinálásával olyan javaslati térképet állíthatunk elő, amellyel a tervezési fázistól kezdve javíthatjuk a fejlesztési területek mikroklímáját. Az irodánk által kifejlesztett HeatScape Resolve szolgáltatás célja a hőszigethatás csökkentése olyan eljárással, amely a városi léptékű fejlesztéseknél képes ajánlást tenni városnegyedek zöldítésére, vízfelületeinek bővítésére, burkolatainak meghatározására, valamint új fejlesztés esetén az épületek elhelyezésére, tájolására, az anyaghasználatra vagy akár a konkrét kialakítására. Ezekkel mind mérsékelhető a fejlesztési területeken tapasztalható hőszigethatás.

A klímaváltozás miatt a hőszigethatás minimalizálása komoly lehetőséget kínál az épületek károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. A jelenlegi technológia mellett, 2050-re a melegedő városok hűtése akár 60 százalékkal magasabb szén-dioxid-kibocsátással járhat. A városi hőszigethatás csökkentése így nemcsak a lakók komfortérzetéhez járulhat hozzá, a városrészek szintjén támogathatja a fenntartható és tudatos tervezést is. Az ESA partnereként a Paulinyi & Partners a következő időszakban olyan adatokhoz juthat hozzá, amelyek nagymértékben segíthetik a jövő építészeti projektjeit.

A Paulinyi & Partners űripari szerepvállalását az iparág hazai szereplőit összegyűjtő Űrkörkép kiadvány is elismerte, amelyben idén először irodánk is szerepel.

A teljes interjú meghallgatható az alábbi videóban: https://www.facebook.com/Pauli...

Az Űrkörkép kiadvány pedig itt érhető el: https://www.mant.hu/kiadvanyok/Urkorkep2023.pdf

.

.

.

A Paulinyi & Partners csoport 2023 decemberétől együttműködik az Európai Űrügynökséggel (ESA) a "Space for Green Construction" pályázat keretében. A magyar szakemberek által végzett kutatás a világűrből nyert földmegfigyelési adatok felhasználására épül majd a városi klíma javítása érdekében. A kereskedelmi célú fejlesztési tevékenység az Európai Űrügynökség programjának részeként, és finanszírozása mellett, az ARTES BASS program keretében valósul meg. A közleményben kifejtett nézetek és vélemények nem tekinthetők az Európai Űrügynökség hivatalos állásfoglalásának.