A 2022-ben bemutatott holdbázis tervek után ismét jelentős űripari projektben veszünk részt, tavaly decemberben szerződést kötöttünk az Európai Űrügynökséggel (ESA) az „Űrkutatás a zöld építészetért” (Space for Green Construction) pályázat keretében, amely lehetőséget ad arra, hogy a műholdakból származó földmegfigyelési adatokat felhasználva vizsgáljuk meg a városi mikroklíma jelenségét és megoldásokat dolgozzunk ki a hőszigethatás csökkentésére.

Irodánk fejlett szimulációs eszközökkel dolgozik az ingatlanfejlesztések energiahatékonyságának javításán, amelyhez most az űrtechnológiát is segítségül hívjuk. A projekt során olyan megoldást szeretnénk kifejleszteni, amely műholdas földmegfigyelési felvételek felhasználásával térképezi fel a városi hőszigethatást, hogy ezekkel az adatokkal javíthassuk a meglévő prediktív szimulációk hatékonyságát. A megvalósításban a szintén magyar Envirosense szakemberei is segítenek minket. A kereskedelmi célú fejlesztési projekt az Európai Űrügynökség ARTES BASS programján belül, annak támogatásával valósul meg.

A városi hőszigethatás minimalizálása komoly lehetőséget kínál az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére. A klímaváltozás hatására, a jelenlegi technológia mellett, 2050-re a melegedő városok hűtése akár 60 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a fűtés. A problémára a HeatScape Resolve szolgáltatás nyújt megoldást, amelyet az ESA-val közös projekt adataira épít majd irodánk. Ez a megoldás problématérképet biztosít a tervezők számára, elemzést készít a városi hőszigethatások mérséklésére vonatkozó tervekről, és segíti az eredmények követését. A szolgáltatás kiegészítő elemként illeszkedik az általunk alkalmazott szimulációs energetikai modellekhez, amelyek növelik az épületek és városnegyedek energiahatékonyságát és növelik a beruházások értékét. Ehhez a fejlesztéshez szolgálnak rendkívül értékes adatokkal a műholdfelvételek, amelyeket a következő egy évben felhasználhatunk majd.


További információ

A Paulinyi & Partners csoport 2023 decemberétől együttműködik az Európai Űrügynökséggel (ESA) a "Space for Green Construction" pályázat keretében. A magyar szakemberek által végzett kutatás a világűrből nyert földmegfigyelési adatok felhasználására épül majd a városi klíma javítása érdekében. A kereskedelmi célú fejlesztési tevékenység az Európai Űrügynökség programjának részeként, és finanszírozása mellett, az ARTES BASS program keretében valósul meg. A közleményben kifejtett nézetek és vélemények nem tekinthetők az Európai Űrügynökség hivatalos állásfoglalásának.