Az idei CEE Property Forumon kiemelt hangsúlyt kaptak az ingatlanipar jövőjét, az új technológiák és új felhasználói igények iparágra gyakorolt hatását érintő kérdések. Milyen elvárásoknak kell megfelelniük az épületeknek ma, és miknek 20-30 év múlva? Milyen tervezési módszerek és építészeti megoldások segítik ezeket? A konferencia második szekciójának plenáris beszélgetésén a jövő generációinak való irodafejlesztés kérdéskörét járták körül a szakemberek, ahol a cégcsoportot a Paulinyi-Reith & Partners üzletfejlesztési igazgatója, Bősze Szilvia képviselte.

Az új technológiák hatására változik az életmódunk, átalakulnak munkavégzési szokásaink. Az új generációk igényeit csak kutatjuk. Ezek követéséhez viszont olyan terekre van szükség, melyek képesek alkalmazkodni a gyors változáshoz. A beszélgetés során kiderült, hogy a munkavégzési szokások és elvárások, valamint a trendek gyors változása miatt egyre nagyobb az igény a tevékenység alapú, a multifunkcionális vagy épp flexibilis terek kialakítására a bérlők, ennek következtében pedig a befektetők részéről is.

A panelbeszélgetésen résztvevő szakértők egyetértettek abban, hogy a felnövő generációk általános környezettudatossága magasabb, mint a jelenlegi döntéshozó pozíciókban lévő korosztályé. Példaként az IFMA szakértője említett olyan eseteket, amikor potenciális munkaerő az iroda kialakítása vagy a leendő munkáltató vállalat negatív környezetvédelmi megítélése miatt visszalépett az adott pozíció elfogadásától. A verseny tehát igen nagy és igen sokrétű.

Ha a jövő generációk számára tervezünk, akkor egy-egy fejlesztést már nem lehet csak épület léptékben vizsgálni, ki kell lépni a környező városi léptékbe. Ha csak a közlekedést aspektust vesszük, jelenleg előírások szabályozzák az egyes épületekhez/funkciókhoz minimálisan létesítendő parkolók számát. De mi lesz a megépült fix infrastruktúrájú parkolókkal az elektromos vagy még tovább menve az önvezető autók korában?

Megvitatásra került az irodakínálat változására hatással lévő, kulcsfontosságú szereplők felelőssége is, és a szakértők egyetértettek azzal a tervezői és üzemeltetői állásponttal, hogy a jövő generációk irodai igényeinek kielégítésére akkor van lehetőség, ha minél több szereplő bevonásra kerül a tervezési folyamatba.

A Paulinyi-Reith & Partners pont ezt az Integrált Tervezési Folyamatot (IDP) alkalmazza, ahol az építészek és mérnökök mellett társadalomtudományi és gazdasági szakemberek, valamint a megrendelő és – amennyiben ismert – a kivitelező és az üzemeltető is részt vesznek a teljes tervezési folyamatban (http://p-rp.hu/munkamodszerunk).

Bősze Szilvia üzletfejlesztési igazgató néhány példán keresztül szemléltette, hogy a jövő generációért és bolygónkért felelős tervezők milyen sokféle módon tehetnek a fenntarthatóságért és jövőbe mutató építészetért. Így például a Paulinyi-Reith & Partners folyamatosan törekszik a tervezési módszerek és ismeretek szélesítésére: az ABUD (Advanced Building and Urban Design) – a cégcsoport fenntarthatósági stratégiai partnere és szolgáltatója – több nemzetközi kutatásban is részt vesz, melyek eredményeit a cégcsoport a gyakorlatban is alkalmazza. Ilyenek például a Paulinyi-Reith & Partners nemzetközi benchmarkokhoz hasonlított saját tervezésű, megvalósult iroda projektjeinek használói magatartás vizsgálata, vagy az Európai Unió megbízásából végzett és idén zárult kutatás, aminek eredménye az energiahatékonysági intézkedések járulékos jótékony hatásait számszerűsítő COMBI (Calculating and Operationalising the Multiple Benefits of Energy Efficiency in Europe) projekt (http://www.abud.hu/portfolio/research/combi), és a Global Buildings Performance Network (GBPN) számára 2012-ben végzett nemzetközi tanulmány, amely a beruházási költségek és az eszközölt energiamegtakarítások hatásait vizsgálta (http://www.abud.hu/portfolio/research/research-study). Számos kutatás többek között rámutat arra, hogy a fejlesztés idején sokszor költségesebb energiahatékony megoldások hosszú távon az üzemeltetés során többszörösen megtérülnek.

A Silvio Estienne MRICS (RICS Europe) vezette izgalmas beszélgetés során a résztvevők a Tervező (Bősze Szilvia, Paulinyi-Reith & Partners), a Piacelemző (Dános Pál MAISz, MRICS, KPMG, az Ingatlan tanácsadók (Glyn Evans MRICS, Cushman & Wakefield; John J. Fekete MRICS, JLL), valamint az Üzemeltető (Lara Paemen, IFMA Europe) szemszögéből közelítettek a kérdéshez, de abban mindannyian egyetértettek, hogy a felhasználói igények szerepe egyre fontosabb. Ahogy Bősze Szilvia fogalmazott, ez különösen igaz a CEE régióra, ahol az erős elvándorlási hajlandóság miatt a munkaerő megszerzése és megtartása várhatóan a jövőben is komoly kihívások elé állítja a munkáltatókat, ezáltal pedig a fejlesztőket és tervezőket.

Az eseményen Burián Gergő, a Paulinyi-Reith & Partners design igazgatója is részt vett. Ő a CEE régiós trendek alapján úgy látja, az ingatlanszektorban még mindig komoly gazdasági növekedés tapasztalható. Ennek ellenére a kivitelezésben a helyszíni élőmunka csökkentését segítő újszerű megoldásokat kell kitalálni és alkalmazni, mint például az előregyártás vagy az automatizálás. Emellett kiemelt szempont, hogy a projektek megkülönböztethetőek legyenek versenytársaikhoz képest, mind minőségükben, mind szolgáltatásaikban és struktúrájukban.