Szakmai konferenciát tartottak Budapest jövőjéről, fejlődésének irányairól. A Portfolio október 16-án, a Marriott Hotelben szervezett konferenciájának célja az volt, hogy állami, önkormányzati és piaci szakértők részvételével bemutassa az előttünk álló évek legfontosabb városfejlesztési projektjeit, körüljárja, hogy milyen koncepció, gazdasági és politikai szimbiózis mentén fejlődik, fejlesztődik a város a hosszú távú célok elérése érdekében.

A félnapos konferencia “Épülnek a jövő városrészei” című panelbeszélgetésén Dr. Reith András, a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatóságért felelős igazgatója mellett részt vett Dongó Péter, a 99999 Informatika Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. elnök-vezérigazgatója, Martini Réka, a Magyar Fejlesztési Bank Stratégiai Divíziójának ügyvezető igazgatója, Ágházi Gyula MRICS, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatója és Dr. Árendás Gergely MRICS, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója. A panelbeszélgetést Borbély Gábor MRICS, a CBRE kutatási igazgatója moderálta, aki felvezető előadásában arról beszélt, Budapest hamarosan a régió vezető városa lehet.

Reith András – a ‘Budapest 2030 – Hosszú távú városfejlesztési koncepció társszerzője – örömét fejezte ki, hogy 2020-hoz közeledve felelevenedik a beszélgetés és a gondolkodás a főváros 2030-ra projektált fejlesztési stratégiájáról. Ez a városfejlesztési stratégia, melyet a Fővárosi Közgyűlés 2013-ban fogadott el, számos azóta elindult és zajló projekt szükségességét fogalmazta meg. Reith András hangsúlyozta, hogy a városi léptékű fejlesztéseknél kiemelten fontos, hogy az egyes különálló projektek egy egységes vízió részeként valósuljanak meg.

A beszélgetésen a szakemberek egyetértettek abban, hogy a városi léptékű projekteknél a megtérülés kérdését sokkal szélesebb értelemben kell vizsgálni mint egy önálló ingatlanfejlesztés pusztán monetáris megközelítése esetében. Figyelembe kell venni többek között a társadalmi hasznosságot, a szociális szempontokat és a fenntarthatóságot. Utóbbi kapcsán Reith András kiemelte, hogy szükség van olyan multidiszciplináris kutatásokra, mint például a nemrég zárult COMBI (Calculating and Operationalising the Multiple Benefits of Energy Efficiency in Europe) projekt, amely az energiahatékonysági intézkedések járulékos jótékony hatásait számszerűsíti. Az ilyen és ehhez hasonló eszközök segítenek az egyes beruházások nemzetgazdasági előnyeit kvantifikálni. A projekt a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatósági stratégiai partnere és támogatója, az ABUD által valósult meg, az Európai Unió megbízásából, eredményeit a cégcsoport is hasznosítja a tervezési feladatoknál.

A beszélgetés résztvevői abban is azonos véleményen voltak, hogy fontos kérdés a különböző szereplők, a lakosság, a fejlesztők, a tervezők szempontjainak összeegyeztetése, melyhez az újonnan megalakuló Budapesti Közfejlesztési Tanács létrejötte is hozzájárul majd.

A konferencián felszólaltak olyan szakemberek és döntéshozók, mint Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Homolya Róbert, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, Gerő András történész vagy Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

A konferencia részletes programja:

https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/konferencia-ingatlan/budapest-2030/740/program